Το λίπωμα συνιστά τον πιο συνηθισμένο καλοήθη όγκο που μπορεί να αναπτυχθεί στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό!
Το λίπωμα , ουσιαστικά, συγκροτεί μία εντοπισμένη και καλοήθη υπερπλασία των κυττάρων του λιπώδους ιστού (λίπους), το οποίο αυξάνεται, συνηθέστερα, αργά και σταδιακά.
Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει ότι το λίπωμα θα κάνει την εμφάνισή του στο 1-2% των ενηλίκων ανθρώπων σε κάποια φάση της ζωή τους, με τις περισσότερες περιπτώσεις να εμφανίζονται μεταξύ 40 – 60 ετών.
Που μπορεί να εμφανισθεί ένα λίπωμα;
Από πρακτικής άποψης, ένα λίπωμα μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος μας υπάρχει λιπώδης ιστός, ενώ υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις λιπωμάτων, οι οποίες αναπτύσσονται στα σπλάγχνα.
Συνεπώς, σύμφωνα με την περιοχή της εντόπισής του, ξεχωρίζουμε τις ακόλουθες κατηγορίες λιπωμάτων:
- Λίπωμα στο κεφάλι
- Λίπωμα στο μέτωπο
- Λίπωμα στο λαιμό
- Λίπωμα στον αυχένα
- Λίπωμα στο θώρακα
- Λίπωμα στη κοιλιά
- Λίπωμα στη πλάτη (λίπωμα στη ράχη)
- Λίπωμα στο χέρι
- Λίπωμα στο πόδι
- Λίπωμα εντός ή μεταξύ μυών (ενδομυϊκό λίπωμα).
Πόσο μέγεθος μπορεί να έχει ένα λίπωμα;
Το μέγεθος που μπορεί να έχει ένα λίπωμα διαφοροποιείται από ασθενή σε ασθενή και μπορεί να κυμαίνεται από μόλις μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά.
Στην ουσία, ένα λίπωμα που πρωτοεμφανίσθηκε αρκετό καιρό πρίν ενέχει την πιθανότητα να έχει μεγαλύτερο μέγεθος, σε σχέση με ένα λίπωμα που παρουσιάστηκε σχετικά πρόσφατα.
Συνεπώς, οι επικρατέστεροι παράγοντες που διαμορφώνουν το μέγεθος ενός λιπώματος είναι:
- Η χρονιότητα του λιπώματος
- Η εντόπιση του λιπώματος.
Ποια συμπτώματα προκαλεί το λίπωμα και πως θα το αντιληφθούμε;
Κατά κανόνα, το λίπωμα δεν θα προκαλέσει κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα που θα ωθήσει τους ασθενείς ώστε να οδηγηθούν στον γιατρό προκειμένου να τεθεί η διάγνωσή του.
Σε ιδιάζουσες περιπτώσεις, ωστόσο, ένα λίπωμα αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, μπορεί εκδηλωθεί με την εμφάνιση πόνου και οιδήματος στο πάσχον σημείο, καθώς ασκείται πίεση στις γειτονικές ανατομικές δομές.
Συμπερασματικά, τα περισσότερα λιπώματα γίνονται αντιληπτά από τους ίδιους τους ασθενείς σαν ένα ψηλαφητό μόρφωμα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, το οποίο είναι ευκίνητο, ανώδυνο, ενώ έχει το χαρακτηριστικό γνώρισμα να μεγαλώνει σε βάθος χρόνου.
Σε περιπτώσεις αμφιλεγόμενης διάγνωσης, ωστόσο, ο γενικός χειρουργός ενδέχεται να προτείνει την εκτέλεση συμπληρωματικών εξετάσεων, δηλαδή υπερηχογραφήματος ή μαγνητικής τομογραφίας, προκειμένου να διευκρινιστεί η φύση του μορφώματος, το ακριβές μέγεθός του αλλά και η ανατομική σχέση του με τα γειτονικά όργανα και δομές.
Ποια είναι η θεραπεία για το λίπωμα;
Η θεραπεία για το λίπωμα είναι καθαρά χειρουργική και ενδείκνυται στη χειρουργική επέμβαση και αφαίρεση του λιπώματος.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε πως η χειρουργική αφαίρεση ενός λιπώματος οφείλει να πραγματοποιείται επί υγιών περιμετρικών και εν τω βάθει ορίων εκτομής, καθώς η πλήρης αφαίρεση του λιπώματος εγγυάται την απουσία ενδεχόμενης υποτροπής (επανεμφάνισης) του στο μέλλον.
Συμπερασματικά, ένα λίπωμα θα πρέπει να υποβάλλεται σε χειρουργική αφαίρεση και επακόλουθη ιστολογική εξέταση (βιοψία) στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Ένα ευμέγεθες λίπωμα
- Ένα λίπωμα που μεγαλώνει συνεχώς σε μέγεθος
- Ένα επώδυνο λίπωμα
- Ένα λίπωμα που προκαλεί αισθητικά και κοσμητικά προβλήματα.
Αναντίρρητα, η χειρουργική θεραπεία για το λίπωμα πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία (σπανίως σε ευμεγέθη λιπώματα ενδέχεται να χρειασθεί και μέθη – νευροληπτική αναισθησία), κατά την οποία οι ασθενείς δεν αισθάνονται καθόλου πόνο, ενώ μετά την αφαίρεσή του είναι πλήρως λειτουργικοί και σε θέση να επιστρέψουν άμεσα στην καθημερινότητά τους και στα καθήκοντά τους.
Κωνσταντίνος Αποστόλου, MD, MSc, PhD | Γενικός Χειρουργός – Εξειδικευμένος Χειρουργός Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων | Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124Β, Αθήνα | www.drapostolou.gr | Email: info@drapostolou.gr, konstantinos.apostolou@gmail.com | Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2107709910, 6940167070
Πηγή: trikalaola.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου